Regler snöskoter

För att få köra snöskoter krävs förarbevis för snöskoter eller att du har körkort eller traktorkort som är utfärdat före 1 januari 2000.

Har du ett körkort eller traktorkort som är utfärdat efter 1 januari 2000 och vill köra snöskoter, krävs alltså ett förarbevis för terrängskoter.

Hur tar jag ett förarbevis?

För att få förarbevis ska du genomgå utbildning och avlägga ett kunskapsprov. Du ska ha fyllt 16 år för att få avlägga provet.
Endast den som fått tillstånd av Transportstyrelsen får utbilda och/eller anordna prov för förarbevis.

När du genomgått utbildning och avlagt godkänt kunskapsprov får du ett ”körkortsunderlag” från Transportstyrelsen hemskickat. Med  godkänd ID-handling får du köra snöskoter i väntan på ditt riktiga förarbevis. Till ”körkortsunderlaget” ska du bifoga foto.

Förarbeviset är ett plastkort. Det har foto och namnteckning. Innehavet registreras i körkortsregistret. Förarbeviset gäller inte som fullgod ID-handling men, det är tillräckligt när du ska visa upp det för ”farbror blå”.

Undantag vid skotersafari

Vissa undantag gäller vid s.k. skotersafari. Du som har körkort (även AM) eller traktorkort (det har ingen betydelse när det är utfärdat) och är minst 15 år, får köra snöskoter om du ingår i en grupp på högst tio personer. Förutsättningarna är att körningen sker inom turistnäringen, att det finns en ledare som har förarbevis och att man kör en sträcka som ledaren har bestämt i förväg.